В цьому році Україна відзначає 100-річний ювілей цивільної комерційної авіації.

В цей час, коли в результаті  російської військової агресії було закрито авіаційний простір для цивільної авіації над Україною та припинені авіаційні перевезення, Україна зустрічає урочисту дату – 100 річчя першого комерційного авіарейсу Харків—Київ. 

Історія розвитку цивільної авіації в Україні бере початок з часів створення в 1923 році в Харкові українського акціонерного товариства повітряних сполучень "Укрвоздухпуть", а саме - 23 березня 1923 року в Харкові, котрий мав тоді статус столиці України, було організовано товариство "Укрвоздухпуть" — перша авіакомпанія на території республіки, 51% її акцій належали державі.

Вже в 1924 році  Укрвоздухпуть підготував усе необхідне для початку регулярних пасажирських перевезень у небі України. Центральним пунктом став Харків, де спорудили великий залізобетонний ангар і приміщення майстерень. Звідси пролягли повітряні маршрути Харків-Полтава-Київ і Харків-Полтава-Кременчуг-Одесса. Відповідно, у містах потрібно було обладнати пасажирські аеродроми.

У Києві для цієї мети пристосували військове льотне поле поблизу Жулян, який  тепер є - міжнародний аеропорт «Київ» ім. І.Сікорського, та після всіх реконструкцій в довоєнний рік зайняв третє місце з авіаперевезень.

25 травня 1924 року сюди прибув пробним рейсом із Харкова літак Укрвоздухпути «Червоний хімік» (системи «Дорнье Комету»). Пасажири вперше відчули швидкість пересування, учасники перельоту «з боковим вітром летіли лише 3 години 20 хвилин». З перших чисел червня почалися регулярні польоти з Харкова в Київ і навпаки за окремим розкладом, у кожний бік по одному рейсу двічі на тиждень, а також  Харків- Одеса.  За чотири місяці УВП перевезли 760 пасажирів, 137 кг пошти і 519 кг вантажу.

У Харкові  також почалося спорудження аеропорту. Під злітно-посадкову смугу у районі Сокольників вибрали рівний майданчик поруч із міським іподромом. По сусідству з аеродромом розпочали зведення ангару, цеху авіаремонтних майстерень і адміністративного будинку, які потім стали Харківським авіазаводом.

За часи незалежності України, під час підготовки до Євро 2012, міжнародні аеропорти «Київ» ім І.Сікорського та «Харків» провели реконструкцію та модернізацію та гідно примножують славетні традиції авіаторів.

Керівництво та всі учасники ААУЦА щиро вітають друзів, колег, партнерів та всю авіаційну спільноту з  100-м ювілеєм цивільної авіації України!  Бажаємо міцного здоровʼя, оптимізму, добробуту та благополуччя, збереження історичних традиції!

Віримо  в Перемогу та відновлення авіаційних перевезень! 

До всіх публікацій
Інші події
З ДНЕМ АВІАЦІЇ УКРАЇНИ!...
30 серпня 2024, 17:30
Довгоочікувана зустріч профільних фахівців відбу...
22 серпня 2024, 18:30
Дивитися всі:
Статті
З Великоднем!...
28 березня 2024, 21:23
Внесок кожного керівника авіапідприємства надає ...
28 березня 2024, 14:30
Керівництво Асоціації «Аеропорти України» ЦА віт...
22 грудня 2023, 10:00
Дивитися всі:
Залишайтесь
в курсі
Дякуємо, що підписалися на наші новини!