Розкриваючи авіаційний потенціал України – маємо рівнятись на найкращий досвід країн Європи (Друга частина).

Продовжуючи інформувати Вас про візит делегації Асоціації "Аеропорти України" ЦА у Норвегію, на запрошення керівництва державної компанії з управління аеропортами «AVINOR AS» (43 аеропорти), ми хочемо розповісти про, мабуть, одне з найбільш актуальних наразі питань - підтримка українських аеропортів, авіапідприємств та створення умов з їхньої подальшої підготовки для здійснення основної операційної діяльності.

 

Одна з наших зустрічей була присвячена питанням надання благодійної підтримки. Віце-президент AVINOR AS з питань розвитку інфраструктури, пані Хелен Вінтер Дирстад, детально розповіла про Офіційну Державну Програму Норвегії з підтримки «The Fridtjof Nansen program». Програма імені Фрідт'йофа Нансена є ініціативою норвезького уряду, спрямованою на надання підтримки різного характеру, включаючи гуманітарну допомогу, розвиток та будівництво громадянського суспільства у різних регіонах світу. Названа на честь Фрідт'йофа Нансена, норвезького дослідника, вченого, дипломата і гуманіста, ця програма втілює зобов'язання Норвегії перед міжнародним співробітництвом і допомогою.

 

Програма розрахована на 5 років (2023-2027) та охоплює широкий спектр напрямків, включаючи:

- Військову підтримку;

- Короткострокову цивільну гуманітарну допомогу;

- Фінансування підтримки розбудови українського суспільства.

 

Необхідно зазначити, що уряд Норвегії визначив Координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації (ERCC) Європейського Союзу офіційним каналом з організації та координації процесу надання підтримки.

 

Загальний бюджет програми становить 7 мільярдів євро. При цьому потреби української сторони є ключовим фактором для отримання підтримки від Норвегії. Запити на підтримку будуть розглядатись послідовно, а організація роботи здійснюватиметься, в першу чергу, через Координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації (ERCC) Європейського Союзу який, в подальшому, співпрацює з Норвезьким агентством співпраці в галузі розвитку (NORAD) та Управлінням цивільного захисту (DCP).

 

AVINOR AS, як учасник урядової програми підтримки, готовий розглянути будь-які запити, пов'язані із потребами цивільної авіації:

- Короткострокові потреби;

- Довгострокові потреби;

- Потреби пов’язані з інфраструктурою аеропортів;

- Потреби в навчанні та освіті;

- Потреби у сучасному обладнанні та спецтехніці.

 

Підсумовуючи, хочемо підкреслити, що програма імені Фрідт'йофа Нансена є важливою складовою зовнішньої політики та зусиль Норвегії у сфері допомоги, спрямованої на забезпечення підтримку та можливості подальшого розвитку під час виникнення глобальних проблем, кризисних явищ та викликів. Аеропортам та авіапідприємствам України, у цей непростий час російської агресії необхідна підтримка та допомога, а компанія AVINOR AS має бажання та можливість її надати.

 

Беручи до уваги визначений урядом Норвегії механізм організації надання підтримки, на наш погляд Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України має взяти на себе роль організатора та координатора процесу з нашої сторони.

До всіх публікацій
Інші статті
З Великоднем!...
28 березня 2024, 21:23
Внесок кожного керівника авіапідприємства надає ...
28 березня 2024, 14:30
Дивитися всі:
Події
Результати конкурсу кращих робіт з аеропортової ...
18 квітня 2024, 18:15
Результати конкурсу кращих робіт з аеропортової ...
18 квітня 2024, 18:15
Мотивація сприяє підвищенню професійного рівня м...
03 квітня 2024, 16:30
Дивитися всі:
Залишайтесь
в курсі
Дякуємо, що підписалися на наші новини!