Розкриваючи авіаційний потенціал України – маємо рівнятись на найкращій досвід країн Європи.

Делегація Асоціації «Аеропорти України» цивільної авіації (ААУЦА) на запрошення керівництва державної компанії AVINOR AS з 23 по 27 жовтня 2023 року відвідала аеропорти Норвегії Будьо та Осло, а також центри аеронавігаційного забезпечення та головні офіси авіаційної адміністрації (CAA) в Будьо та AVINOR AS в Осло, де провела ряд зустрічей з менеджерами і експертами, обидві організації підпорядковані Міністерству Транспорту Норвегії. AVINOR AS відповідає за управління та операційну діяльність 43 аеропортів та провайдера з аеронавігаційного забезпечення. Ці два направлення мають самостійність та повну фінансово-господарську незалежність, щільно співпрацюють між собою в таких непростих кліматичних умовах крайньої півночі.

На наш погляд, норвезький досвід та досягнення в управлінні та координації діяльності аеропортів і аеронавігаційного забезпечення польотів може послужити прикладом. На сьогодні населення Норвегії 5,5 мільйонів осіб, аеропорти Норвегії, обслуговують близько 50 мільйонів пасажирів на рік. Цей показник свідчить про високий ступінь доступності, мобільності та благополуччя населення. Важливо зазначити, що авіаційні перевезення в Норвегії відзначаються високим рівнем безпеки та пунктуальності, незважаючи на природні обмеження в рельєфі та непрості погодні умови. Невеликі населені пункти, навіть ті, де мешкає кілька сотень громадян, мають аеропорти. Незважаючи на обмеження у кількості рейсів (зазвичай, один ранковий рейс на відправлення та один вечірній на прибуття), держава забезпечує мешканців доступом до медичних закладів, шкіл, університетів та інших важливих громадських послуг. Це є яскравим свідченням турботи про здоров'я, освіту, зайнятість та відпочинок населення країни.

За інформацією наданою керівниками різних підрозділів авіаційної діяльності, з метою планування розвитку авіаційної галузі, в Норвегії розробляються стратегічні плани розвитку на довгострокову, середньострокову та короткострокову перспективу. Довгострокові плани охоплюють період до 30 років, середньострокові - до 10 років, а короткострокові - до 5 років.

Фінансування поточної діяльності та програм короткострокового розвитку в AVINOR AS здійснюється за рахунок прибутків компанії, держава та місцеві громади беруть участь в проектах середньострокового та довгострокового розвитку інфраструктури. Вражає те, що керівництво компанії завжди знаходить час для спілкування з працівниками компанії, для зустрічей з її гостями, вибудовуючи діалог та створюючи атмосферу зацікавленості.

Під час візиту ми отримали багато матеріалів, цікавої інформації та корисних порад, які недоцільно викладати в одному релізі, тому прийняли рішення послідовно викласти всі матеріали.

Норвегія - це приклад країни, де успіх будується на дбайливому ставленні до громадян, повазі до культури та цінуванні власної історії, а також ефективному використанню свого потенціалу. Ми маємо потенціал для руху вперед, тож, відбудовуючи нашу мрію - маємо використовувати найкращий досвід європейських країн.

Маємо надію, що керівництво центральних органів виконавчої влади зверне увагу на вже відпрацьований та перевірений формат та метод управління та координації діяльності авіапідприємств, який присутній в розвинутих країнах світу.

Члени делегації та усі учасники ААУЦА висловлюють щиру вдячність колегам авіаційної галузі Норвегії за чуйність, підтримку, допомогу Україні в такий важкий період російської агресії.

За організацію такого необхідного актуального заходу та надану фінансову підтримку членам делегації ААУЦА, генеральному директору державної компанії AVINOR AS була вручена почесна відзнака Асоціації “Аеропорти України” Цивільної Авіації.

В додатках:
- Програма візиту за посиланням https://drive.google.com/file/d/1vtM8Xuir7HFGN7qVLmT0DBBTpJnm0SdZ/view?usp=sharing ;
- Деякі фотографії з великого масиву.

До всіх публікацій
Інші події
Результати конкурсу кращих робіт з аеропортової ...
18 квітня 2024, 18:15
Результати конкурсу кращих робіт з аеропортової ...
18 квітня 2024, 18:15
Дивитися всі:
Статті
З Великоднем!...
28 березня 2024, 21:23
Внесок кожного керівника авіапідприємства надає ...
28 березня 2024, 14:30
Керівництво Асоціації «Аеропорти України» ЦА віт...
22 грудня 2023, 10:00
Дивитися всі:
Залишайтесь
в курсі
Дякуємо, що підписалися на наші новини!