Довгоочікувана зустріч профільних фахівців відбулася в рамках засідання комітету з авіаційної безпеки (АБ) Асоціації "Аеропорти України" ЦА .

21 серпня 2024 року  в конференц залі терміналу "Д"  міжнародного аеропорту «Бориспіль» відбулося засідання комітету з авіаційної безпеки (АБ)  Асоціації "Аеропорти України" ЦА (ААУЦА).

В засіданні прийняли участь заступники директорів, начальники служб, фахівці з авіаційної безпеки аеропортів та  авіапідприємств, авіакомпаній керівники управління з АБ Державіаслужби, фахівці навчальних центрів з АБ, керівники силових служб, представники компаній  виробників та сервісного обслуговування обладнання для АБ,  всього біля 30 чол.

Присутні  фахівці з АБ, які відповідають за стан забезпечення авіабезпеки в авіапідприємствах мали можливість поспілкуватись з колегами, партнерами, задати питання та отримати відповіді, як від постачальників обладнання з АБ так і від керівників управління з АБ Державіаслужби, поділитись своїми досягненнями та проблемами.

Засідання відкрив президент ААУЦА Петро Липовенко, який розповів про діяльність асоціації в період воєнного стану, а також наголосив на викликах, які можливо будуть у авіапідприємств в період відновлення авіаперевезень після тривалої паузи  та задачах, які стоять перед  керівниками підрозділів  та комітетом АБ.

Петро Липовенко звернув увагу на своєчасність, актуальність та важливість проведення засідання комітету з АБ, оскільки інформація про стан справ в авіапідприємствах та своєчасне впровадження нормативно–технічної документації європейського зразку зможе реально вплинути та оцінити час та видатки на відновлення діяльності, а якщо буде можливо, то скористатися допомогою міжнародних партнерів відносно грантів.

Присутні з великою зацікавленістю заслухали та в діалозі обговорили інформацію  заступника начальника управління  з АБ Державіаслужби – Валентина Мізюка щодо:

  • Поточного стану авіаційної безпеки в авіапідприємствах, в т.ч. наступній пере-сертифікації підрозділів АБ,   сертифікації зареєстрованих агентів,
  • Реалізації нормативно-правового регулювання у сфері авіаційної безпеки  у відповідності з сьогоднішніми обставинами,
  • Державної програми АБ в умовах воєнного стану,
  • Сучасних вимог щодо підготовки персоналу з АБ,
  •  Розвитку і модернізації систем та обладнання з АБ

Інформацію представника ДАСУ доповнили  фахівці інституту ІСАО  Тетяна Загній (голова комітету ААУЦА з АБ) і Римма Оскілко. Засідання пройшло в атмосфері цікавих виступів та жвавих дискусій.

В ході заходу були розглянуті питання застосування процедур догляду за допомогою обладнання систем виявлення вибухових речовин, що відповідає стандарту C2, разом із застосуванням обладнання, що відповідає стандарту C3, тренажерів в  навчальних центрах з АБ, вимог до сертифікації та їх вартість, сертифікації систем, обладнання, підрозділів з АБ аеропортів. догляд на АБ в режимі зареєстрованих агентів,  підготовка програм безпеки в аеропортах та авіакомпаніях, у відповідності з методичними рекомендаціями, доступ до документів ІСАО з АБ, та інші.

Були заслухані презентації компаній - постачальників та виробників засобів та обладнання для  забезпечення авіабезпеки:

  • Юрія Власенка–керівника  ВВ ТОВ «ВАТЕК»  та голови наглядової ради  Валерія Заремби  про діяльність компанії, сервісне обслуговування доглядової техніки, задіяної на митниці
  • Сергія Барановського -  керівника авіаційного напряму ТОВ «Роберт Бош ЛТД» про новітні розробки  компанії в різних  сферах, особливо  аналітичного обладнання камер та систем безпеки

Всі представники компаній виробників запевнили, що готові підтримати експлуатантів в постачанні обладнання та сервісу при відновленні авіаперевезень

Комітет прийняв  рішення:

  1. Звернутися до ЦОВВ щодо можливості перегляду Постанови КМ № 819 від 1993 року, яка морально застаріла та не відповідає сучасним вимогам вартості сертифікації обладнання для АБ, яке уже сертифіковано в Європі та не виробляється в Україні.
  2. Провести для керівників підрозділів з АБ авіапідприємств  семінар  «Актуальні питання нормативно-правового регулювання у сфері авіаційної безпеки» у вересні 2024 року на базі Інституту ІКАО  НАУ.
  3. За допомогою грантової підтримки отримати та впровадити в навчальних програмах Інституту ІКАО комп’ютерний тренажер рентгено-телевізійних інтроскопів та комп’ютерних томографів, призначений для навчання і сертифікації фахівців авіаційної безпеки з інтерпретацією рентгенівських зображень та виявлення заборонених до перевезення предметів.

Керівництво Асоціації «Аеропорти України» ЦА висловлює щиру вдячність  керівникам аеропорту «Бориспіль» за теплий прийом,  увагу і доброзичливість,  які були проявлені  при організації та проведенні засідання комітету з авіа безпеки, а активним та надійним учасникам ААУЦА – компаніям  ТОВ «Роберт Бош ЛТД»  та ВВ ТОВ «ВАТЕК»  - за спонсорську допомогу.

До всіх публікацій
Інші події
Bosch Building Technologies...
11 вересня 2024, 14:00
З ДНЕМ АВІАЦІЇ УКРАЇНИ!...
30 серпня 2024, 17:30
Дивитися всі:
Статті
З Великоднем!...
28 березня 2024, 21:23
Внесок кожного керівника авіапідприємства надає ...
28 березня 2024, 14:30
Керівництво Асоціації «Аеропорти України» ЦА віт...
22 грудня 2023, 10:00
Дивитися всі:
Залишайтесь
в курсі
Дякуємо, що підписалися на наші новини!