Безпека та здоров’я населення в зоні постійної уваги екологічного комітету ААУЦА.

07 грудня 2021 року на базі Національного авіаційного університету в режимі онлайн Zoom-конференції відбулося планове засідання комітету з екологічної безпеки Асоціації «Аеропорти України» ЦА (ААУЦА). 

На заході розглянули актуальні питання щодо виконання вимог міжнародних директив з управління авіаційним шумом на приаеродромній території, ознайомлення з програмним продуктом, розробленим в рамках проєкту Рамкової Програми ЄС Горизонт-2020 “Aviation Noise Impact Management through Novel Approaches – ANIMA”

У заході взяли участь представники Державіаслужби, науковці Національного авіаційного університету, фахівці-екологи авіапідприємств, розробники програмного продукту в рамках проєкту АNIMA, всього біля 40 учасників. 

Розглянуті питання стосувались:

1) Виконання експлуатантами аеродромів Авіаційних правил України №381-2019, основні положення якого є кроком до гармонізації національного авіаційного законодавства з міжнародним (ІКАО та ЄС). 

2) Управління авіаційним шумом на житлових територіях: акустичні та неакустичні чинники, що впливають на реакцію громадскості на експозицію шумом; актуальна проблематика регулювання експозицією авіаційного шуму, яку розв'язував проєкт ANIMA на прикладах європейських аеропортів. 

3) Виклики для місцевих громад, що постають від ігнорування забудовниками і місцевим органами виконавчої влади умов шумового навантаження на приаеродромній території при розробці генеральних планів розвитку та забудови територій навколо діючих аеродромів, проведення оцінки впливу на довкілля планованої діяльності. 

4) Перспектива впровадження системи моніторингу шуму на приаеродромній території: фінансування, використання даних зацікавленими сторонами для регулювання експозиції та впливу авіаційного шуму на населення. 

5) Вплив низької інтенсивності польотів, що утворилась під час пандемії, на перспективу розвитку регіональних аеропортів, можливого обмеження експлуатації аеродромів за вимогами екологічних нормативів по шуму. 

По завершенню засідання керівництво комітету прийняло наступні рішення та пропозиції до опрацювання:

1) Взяти до уваги наведені попередні результати виконання проєкту ANIMA, запропонувати фахівцям НАУ розробити рекомендації із застосування основних результатів проєкту в природоохоронній діяльності аеропортів;

2) Оскільки впровадження проекту ANIMA  знаходиться в тестовому режимі і на сьогодні можливе його безкоштовне використання, звернутися до керівництва аеропортів з пропозицією, взяти участь в тестуванні програмного продукту з метою прогнозування потенційних змін зонування приаеродромної території за впливом авіаційного шуму при зміні інтенсивності злітно-посадкових операцій. 

3) Налагодити співпрацю кафедри екології НАУ з комітетом з екологічної безпеки ААУЦА з метою покращення підготовки фахівців-екологів.

ААУЦА висловлює щиру вдячність керівництву, фахівцям НАУ  за комфортні умови, увагу і доброзичливість, які були проявлені при організації та проведенні засідання комітету з екологічної безпеки.

До всіх публікацій
Інші події
Актуально, повчально та корисно бути присутнім н...
17 березня 2024, 12:30
У такий непростий час для нашої країни, як нікол...
21 лютого 2024, 17:30
Дивитися всі:
Статті
З Великоднем!...
28 березня 2024, 21:23
Внесок кожного керівника авіапідприємства надає ...
28 березня 2024, 14:30
Керівництво Асоціації «Аеропорти України» ЦА віт...
22 грудня 2023, 10:00
Дивитися всі:
Залишайтесь
в курсі
Дякуємо, що підписалися на наші новини!